Landelijk verkrijgbaar nieuw witbier met vleugje Zuid-Limburgse mergel
Denk je aan mergel, dan denk je aan Zuid Limburg en aan Maastricht. De brouwers van Stadsbrouwerij Maastricht, gelegen aan de Maas in stadsdeel Wyck, introduceren een nieuw verfrissend bier, ideaal voor op het terras: Mergel Wit. Dit witbier wordt gebrouwen met -letterlijk- een vleugje mergel en is daarmee uniek in Nederland. Terroir betekent letterlijk bodem, maar is ook een aanduiding voor het microklimaat, bodemgesteldheid, ligging en de finishing touch van de lokale producent. Het landelijk verkrijgbare Mergel Wit is traditioneel gebrouwen met een unieke hint van mergel; de 70 miljoen jaar oude poreuze steenlaag laag waar Maastricht op is gebouwd. De toevoeging van mergel in Mergel Wit wordt gebruikt om de smaak van Maastricht tot leven te brengen, wat het bier haar bijzondere smaak geeft.
Uniek in de wereld
Het ongefilterde witbier is verpakt in een kenmerkende blauwe fles en draagt met trots de ster van Maastricht. Het bier wordt geschonken in een uniek glas waarbij de ribbels onder in het glas een knipoog zijn naar het bekende Pileerke waar Wieckse Witte jarenlang uit werd gedronken.
Brouwer Michael Hermans vertelt: “Als je het hebt over Maastrichtse terroir, dan heb je het natuurlijk over mergel. Het materiaal waar de mooiste gebouwen van zijn gemaakt, waar de Romeinen hun bruggen mee bouwden en de stad Maastricht als fundament op rust. Die smaak wilden we letterlijk en figuurlijk laten terugkomen in ons bier. Dus we dachten; waarom voegen we het niet toe aan het bier?” Na de eerste brouwsels ervaarden we dat de kalk eigenschappen van mergel zijn te proeven in zijn frisse, doordrinkbare karakter.”
Stijl & Allure ervaart: “Wij weten eigenlijk niet hoe mergel smaakt, maar het frisse wit biertje drinkt heerlijk weg op een zonnige namiddag. Het ongefilterde bier heeft een hoppige Maastrichtse afdronk.”