“Dit boek is als een vakantie in Frankrijk: het staat vol sfeerbeelden en foodfoto's waar het water je van in de mond loopt.”
De drie hartsvriendinnen Sacha de Boer (fotograaf en hobbykok), Babs Assink (journalist) en Janine Smits (stylist) brengen een ode aan de Franse keuken. Voor hun lifestyle kookboek Joie de Vivre vroegen ze tien topchefs om hun eigen draai te geven aan de klassieke recepten uit een Frans kookboek uit 1873.
De topchefs – Jean Beddington, Ron Blaauw, Jonnie Boer, Jacob-Jan Boerma, Wout Bru, Erik van Loo, Nicolas Misera, Seppe Nobels, Margo Reuten en Angélique Schmeinck – ontwikkelden 60 heerlijke gerechten, die dankzij de helder beschreven recepten ook door thuiskoks goed te maken zijn. De recepten worden stijlvol in beeld gebracht en verrijkt met markante portretten en sfeervolle foto’s van het Franse platteland.
Koken, lekker eten en goede gesprekken spelen een belangrijke rol in de jarenlange vriendschap van Sacha, Babs en Janine. Op de zolder van Janines boerderij in de Bourgogne vond ze het oude Franse kookboek La Cuisinère de la campagne et de la ville, nouvelle cuisine économique: een naslagwerk dat iedere zichzelf respecterende thuiskok uit de 19e eeuw in de boekenkast had staan. In de mooie Franse buitenkeuken van de boerderij probeerde Sacha diverse gerechten uit, waar de vriendinnen van smulden. Toen ontstond het idee om tien Nederlandse en Vlaamse topchefs te vragen om een aantal recepten te maken volgens de maatstaven van deze tijd.
Bekijk HIER de booktrailer
Over de makers
Sacha de Boer is fotograaf, hobbykok, visueel verhalenverteller en voormalig nieuwslezer van het NOS Journaal. Ze fotografeert sinds haar 21e, reist de hele wereld over en heeft drie kookboeken gemaakt met chefkok Jacob-Jan Boerma, waaronder het succesvolle Down to Earth.
Babs Assink is een creatieve duizendpoot met jarenlange ervaring in de mediawereld bij radio, tv en bladen. Ze werkte als verslaggever voor het NOS Journaal en EenVandaag en is nu freelance journalist.
Janine Smits was jarenlang stylist voor televisiepresentatoren en maakte diverse (kook)boeken. Met haar vriendin Amy Weldon – privékok van Madonna, Warren Beatty en Barbra Streisand – en Matti Baars maakte ze het kookboek A Taste of Friendship waarmee ze de prestigieuze Gourmand Award won voor ‘best entertaining cookbook’.
Uitvoering: hardcover/gebonden | Genre: kookboek
ISBN 9789089898234 | € 29,99 | Uitgever: TerraLannoo | www.terra-publishing.com
Fotografie: Sacha de Boer | Tekst: Babs Assink | Idee/styling: Janine Smits