De geheimen van The GlenDronach whisky
Op uitnodiging van A Brand New Day Drinks Company maakten wij in april 2 dagen lang deel uit van een 6-koppig mediagezelschap met als doel de geheimen van The GlenDronach whisky te ontdekken. Daarvoor reisden wij af naar Huntly, in de vallei van Forgue, diep in de East Highland Hills van Shotland. The GlenDronach Distillery ligt aan de oever van de Dronach rivier en is één van de oudste gelicentieerde distilleerderijen in Schotland. Wij werden hartelijk ontvangen door Stewart Buchanan, de Global Brand Ambassador voor The GlenDronach.
WHISKY MET EEN VERHAAL
GlenDronach is Keltisch voor Vallei van de Bramen. Het verhaal van The GlenDronach is een legende die je in smaak en beleving meevoert naar de Schotse Highlands. Hier worden al bijna 200 jaar lang (sinds 1826) de meest verfijnde single malt whisky’s geproduceerd, gerijpt op alleen de allerbeste Oloroso- en Pedro Ximenez-sherryvaten uit Andalusië. James Allardice, oprichter van The GlenDronach, was een pionier in de whisky-industrie. Als grondlegger en geestelijk vader van diverse sherry cask finishes heeft Allardice Scotch Single Malt whisky naar een nieuw niveau weten te tillen.
CASK IS KING
Nog steeds rijpen de whisky’s alleen op de beste vaten. Denk aan een uniek samenspel van bloedsinaasappels uit Sevilla, ontstaan uit de rijping op vaten van Pedro Ximenez, met de tonen van geroosterde kastanjes en gekruide chocolade door rijping op de allerbeste Oloroso-sherryvaten. Het effect? Whisky’s met robuuste, krachtige en rijke smaken voor Scotch Single Malt drinkers die zich willen onderscheiden en kiezen voor de kwaliteit van een luxury malt.
STEWART BUCHANAN
“Iedere distilleerderij heeft zijn eigen stijl. Wij blijven bij de traditionele stijl. Het is hier niet te koud en niet te warm. Het klimaat, het landschap, het water en het graan zijn de eigenschappen waarmee wij nog steeds om weten te gaan. Wij maken alleen single malt whisky’s, geen blends meer. Er is een stijgende lijn in de verkoop deze eeuw en veel distilleerderijen verdubbelen of verdrievoudigen de productie met allerlei blends. Ik vind dat gevaarlijk en zeg altijd: blijf bij je productierange. Tegenwoordig drinken de mensen minder, maar wel beter,” zegt hij met een grote glimlach. “Er is geen andere vloeistof dat je ‘soul’ raakt. Als je whisky drinkt en je krijgt kippenvel, dan is het pas een goede whisky.” We liepen naar buiten en om ons heen stonden de zwart geblakende opslaggebouwen. “Elke liter whisky die hier wordt gemaakt blijft ook hier.” Stewart wees naar de berg in de verte. “Wij hebben een eigen bron boven op de berg. Deze bron geeft ons het zachte water dat we nodig hebben.” We liepen door naar een geplaveid pleintje omringd door de oorspronkelijke gebouwen. “Zie je daar boven de roeken op het dak? Men zegt dat het The GlenDronach goed zal gaan zolang de vogels er blijven. Een van onze whisky’s heet ‘Parliament’, de Engelse benaming van een roekenkolonie.” We bezochten het Yeast house, Dry Malt House, Malt Mill House, Kiln Fire Room en de Mailings. Vervolgens liepen we de trap op naar de mash tuns. GlenDronach heeft een van de weinige ouderwetse gietijzeren rake-and-plough-modellen die nog bestaan. De 9 washbacks gemaakt van douglassparrenhout imponeerden door hun grootte en inhoud van 18.000 liter! De 4 gigantische koperen distilleerketels in saxofoonvorm in de aangrenzende ruimte straalden een heerlijk warmte uit. Stewart legde het hele proces uitvoerig uit en nam ons daarna mee naar de warehouses waar alle vaten opgeslagen waren om de whisky’s te laten rijpen. Minimaal 18 maanden verblijft de whisky in de sherryvaten, maar wij zagen ook een vat uit 1966 opgeslagen liggen.
MASTERCLASS TASTING
In het hoofdgebouw genoten wij van de masterclass tasting. Van Spirit, Oloroso en Pedro Ximinez belandden wij bij The GlenDronach 12Y, 15Y, 18Y, 21Y en we eindigden met The Glendronach Vintage Aged uit 1989! Wat een smaakexplosies. Volle, krachtige, rijke, robuuste maar ook sherry-achtige en fruitige single malts. Na een warme lunch in de zijvleugel was het tijd om afscheid te nemen. We vertrokken met veel whisky verhalen en kennis, maar ook met een bijzondere fles: The GlenDronach Cask Strength Batch 12 Y Highland Single Malt Whisky met een alcoholpercentage van maar liefst 58,2%.
Meer informatie? Surf dan naar www.glendronachdistillery.com